Wat is het verschil tussen parkour en crossfit?

Wat is het verschil tussen parkour en crossfit?

De basisbegrippen van parkour en crossfit ontrafeld

Zoals de meeste sportliefhebbers wel weten, zijn parkour en CrossFit twee populaire en zeer intense fitnessroutines. Maar weet je wat, het is vrij verwarrend om te bepalen welke discipline het beste bij je past. Dus Jeroen is hier om je te helpen de subtiliteiten van deze twee disciplines te begrijpen en om hun belangrijkste verschillen te lichten.

Parkour, ook wel bekend als ‘freerunning’, is een trainingsdiscipline die gebruik maakt van beweging die is ontwikkeld uit militaire obstakelbaantrainingen. Aan de andere kant, is CrossFit een high-intensity power fitnessprogramma, bekend om zijn focus op functionele bewegingen om fysieke welzijn te bevorderen.

Ja, er lijkt een oppervlakkige gelijkenis te bestaan tussen parkour en CrossFit, maar als je er dieper in duikt, ontdek je dat er meer aan deze disciplines is dan je zou denken. Laten we in detail de belangrijkste verschillen bekijken.

De trainingsmethode: vliegen versus tillen

De eerste en meest opvallende verschil ligt in de trainingsmethode. Parkour richt zich op vloeiende, efficiënte bewegingen om van punt A naar punt B te geraken, en dan het liefst zo snel en zo efficiënt mogelijk. Het houdt in springen, klimmen, rollen, draaien, om enkele moves te noemen. Tijdens een parkour sessie voel je je als een echte superheld die over gebouwen en muren springt. Je voelt je licht, snel en krachtig!

CrossFit, daarentegen, is meer een kracht- en conditioneringssysteem dat is ontworpen om het lichaam te versterken en te conditioneren. Het draait allemaal om optrekken, gewichtheffen, springen, roeien en rennen. Je bent meer afgestemd op je eigen spierkracht en focust meer op tillen en duwen.

Toegepaste apparatuur: de stad versus de sportschool

Een ander belangrijk verschil tussen parkour en CrossFit is de apparatuur die je nodig hebt. Voor parkour heb je niks anders nodig dan je lichaam en een uitdagende omgeving, zoals een stedelijke omgeving vol obstakels. Hoe abstract en uitdagend de omgeving, hoe beter. Het is alsof je al rondhuppelend, springend en klimmend de wereld verkent! Dat is nog eens een leuke manier van reizen, toch?

In CrossFit daarentegen induiken we een omgeving die specifiek is ontworpen voor de activiteit. Hier hebben we toestellen zoals gewichten, kettlebells, gymnastiekringen, pull up bars, roeimachines en medicijnballen. Het is een meer gestructureerde omgeving in tegenstelling tot parkour waar je bent overgeleverd aan je creativiteit in een stedelijke wildernis.

De focus op competitie versus zelfexpressie

Een ander punt van onderscheid is de houding ten opzichte van competitie. Terwijl parkour blijft vasthouden aan het oorspronkelijke idee van persoonlijke ontwikkeling en zelfuitdrukking, heeft CrossFit een grote nadruk op competitie en meetbare voortgang, met regelmatige ‘workouts of the day’ die worden bijgehouden om vooruitgang te monitoren.

In parkour draait het allemaal om je vrij voelen, plezier beleven en jezelf fysiek en mentaal uitdagen. De focus ligt op jezelf verbeteren, niet op het verslaan van iemand anders. CrossFit daarentegen is competitief van aard. Je traint met een specifiek doel voor ogen en werkt constant om dat doel te bereiken. Beide benaderingen hebben duidelijk hun eigen voordelen, maar het is een kwestie van persoonlijke voorkeur welke je het meest aanspreekt.

Uithoudingsvermogen versus kracht

Een laatste onderscheid ligt in de fysieke resultaten die je kunt verwachten van parkour en CrossFit trainingen. Parkour zal je cardiovasculaire uithoudingsvermogen en je wendbaarheid dramatisch verbeteren. Je lichaam zal slanker worden, maar niet te gespierd.

Aan de andere kant, zal CrossFit je algemene kracht en uithoudingsvermogen verbeteren. De hoge intensiteit van de workout leidt tot spierhypertrofie, wat resulteert in grotere spiermassa. Dus als een gespierd lichaam je doel is, dan is CrossFit wellicht de betere optie voor jou.

Conclusie: parkour of CrossFit?

Op het einde van de rit, vallen de keuzes tussen parkour of CrossFit op je persoonlijke voorkeur en wat je wilt bereiken. Beide trainingen bieden zowel fysieke als mentale voordelen en geven ons een gevoel van voldoening.

Misschien heeft de gedachte hier achter voor een aantal van jullie, mijn dierbare lezers, enkele geweldige herinneringen opgeroepen. Voor mij roept het herinneringen op aan mijn schooltijd, toen ik me samen met mijn vrienden waagde aan parkour. We waren destijds nog onhandige tieners, maar de sensatie, die faal en opsta mentaliteit en vooral het plezier, dat we samen met elkaar hadden, maakt deel uit van enkele van mijn meest dierbare momenten.

Dus, welke sport je ook kiest om te beoefenen, zorg ervoor dat je geniet van elke stap, van elke sprong, van elk zweetdruppeltje dat je verliest. Want het is niet de eindbestemming, maar de reis zelf die telt. En dat is een gouden raad van Jeroen!

Bedankt dat je de tijd hebt genomen om deze post te lezen. En zoals altijd, voel je vrij om vragen te stellen of commentaar te geven, ik zal mijn best doen om te antwoorden.

Schrijf een reactie

*

*

*